Peaminister ja parlamendisaadikud pidasid eelarve teemal seminari, 16.11.1998

16.11.1998 | 00:00

Uudis
 
 
 
Peaminister ja parlamendisaadikudpidasid eelarve teemal seminari
 
 

16. novembril 1998
 

"IMF rõhutab majandustingimuste muutumist ja kutsub vägakonservatiivsele lähenemisele"
 

Peaminister ning erinevate poliitiliste jõudude esindajad pidasidtäna Toompeal lühiseminari riigieelarve teemal. Peaminister esitlespoliitikutele valitsuse kava eelarveprojekti kärpimiseks. Seminarilosales ka IMF-i esindaja Dmitri Demekas, kes andis poliitikutele ülevaatemaailmamajanduse prognoosidest ja ennustuste mõjust Eestile.

Peaminister kinnitas, et eelarve kärbete mahus on valitsus põhimõtteliseltkokku leppinud, kuid konkreetsed kärped otsustatakse tänase jahomse päeva jooksul. Peaminister ja parlamendipoliitikud arutasidka eelarvekärbete üleandmisega seotud organisatoorseid küsimusi.

IMF-i esindaja Dmitri Demekas kirjeldas seminaril maailmamajandusesviimase kuu jooksul toimunud muudatusi ning kinnitas, et tegemist on tähelepanuväärseltsuurte muudatustega "Kui IMF prognoosis veel juunis maailmamajanduse 1999.Aasta kasvuks 3.7 protsenti, siis oktoobris prognoosisime 2.3 protsenti,"ütles ta.

Demekas edastas ka IMF-i prognoosid maailma finantskapitali turgudearengu kohta ning rõhutas, et toimunud on oluline krediidiliinidekahanemine. Tema sõnul mõjutab see eelkõige väliskapitalistrohkem sõltuvaid riike, millede hulka kuulub ka Eesti.

IMF-i esindaja hinnangul on Venemaal oodata negatiivset majanduskasvuning ka see võib mõjutada Eestit. "Eestis pole küllkriisi, kuid on küllaltki märkimisväärne kasvu aeglustumine.IMF prognoosib Eestile 3-4 protsendilist majanduskasvu, umbes 6 protsendisuurust inflatsiooni kasvu," andis Demekas ülevaate IMF-i viimastestprognoosidest.

Demekase arvates polnud valitsuse esialgne eelarveprojekt nii konservatiivnekui varasematel aastatel. Rääkides erinevustest IMF-i ja valitsusepraeguste majandusprognooside vahel, leidis ta, et erinevused pole siiskienam nii suured. "Meie prognoosid on sellegipoolest pisut konservatiivsemad,"ütles ta.

Siimanni selgituste kohaselt on valitsus konkreetsete prognooside aluseljärjest lähenenud IMF-i poolt pakutud arvudele ning ei seisaneist tänaseks enam kaugel. "Me pole kunagi eelarvet soovinud jäigaltkäsitleda," ootasime konkreetseid prognoose, mille põhjal kärpeidsisse viia, " lisas ta.

IMF-i esindaja nentis, et IMF ei saa anda eelarvet menetlema hakkavaleparlamendile nõu selles osas, millised peaksid olema poliitilisedprioriteedid, kuid IMF-i sooviks on anda edasi sõnum sellest, kuivõrdpalju on maailma majandus viimastel kuudel muutunud. "Kui Eesti tahab näidatamaailmale, et ta jätkab oma konservatiivset majanduspoliitikat," tulebesialgse eelarveprojektiga võrreldes tõsiselt konservatiivsemolla," lõpetas Demekas.
 



 
 

Valitsuse kommunikatsioonibüroo

-