Vabadussõja lõppemisest möödub 3. jaanuaril 80 aastat, 16:45, 01.12.1999

01.12.1999 | 00:00

Uudis

Vabadussõja lõppemisest möödub 3. jaanuaril 80 aastat

Toompeal, 1. detsembril 1999

Valitsus jõudis eileõhtusel nõupidamisel seisukohale, et traditsioon Vabadussõja lõppemise aastapäeva puhul minutilise mälestusseisaku toimumisest on igati järgmist väärt ja otsustas avaldada toetust 60 Riigikogu liikme sellesisulisele üleskutsele.

Paljud nii valitsuskoalitsiooni kui opositsiooni saadikud kirjutasid 17. novembril alla üleskutsele korraldada 3. jaanuaril 2000 kell 10.30 mälestusseisak Vabadussõja lõppemise 80. aastapäeva puhul.

"3. jaanuar 1920 oli eesti rahvale kauaoodatud päev- Vabadussõja lõpp ja alanud rahukõnelused tõotasid püsivat tulevikku, oma riigi tegelikku ülesehitamist. Eesti andis iga aasta 3. jaanuaril kell 10.30 au nendele, kes olid end vabadusele ohverdanud. Üle maa helisesid kirikukellad, liiklus seisatus, töö jäeti korraks katki, kaitseväe osades ja Kaitseliidu malevais toimusid paraadid, koolide aktused. Nii kordus see igal aastal - kuni vabaduse kaotuseni. Kümme aastat tagasi, uue vabaduse koidikul, tegi Eesti Muinsuskaitse Selts esimese õnnestunud katse vana tava taastada," seisab Riigikogu liikmete poolt kirjutatud üleskutses.

Valitsuse liikmed on veendunud, et üleskutse tähistada sedaviisis relvade vaikimist ja kuulsusrikka Vabadussõja lõppu, leiab järgimist ning traditsiooni taaselustamine õnnestub. Kuid loomulikult on see igaühe südametunnistuse asi ning keelude-käskudega juba kedagi ajalugu tundma ja vabadusvõitluses hukkunuid austama ei õpeta, jõudis valitsus oma nõupidamisel järeldusele. Valitsus loodab ka ajakirjanduse toetusele mälestusseisaku traditsiooni tutvustamisel.

Priit Põiklik

Valitsuse pressinõunik

6316 792

Valitsuse kommunikatsioonibüroo

-