Valitsuse erakorralise pressikonverentsi stenogramm 25.10.2004

26.10.2004 | 11:06

Uudis

Valitsuse erakorraline pressikonverents peale Eesti kaitseväelase hukkumist Iraagis.
25. oktoober 2004

Peaminister Juhan Parts
Head Eesti inimesed!

Minul, valitsusjuhil, on raske ja kurb kohustus teatada, et täna hommikul ründasid terroristid Iraagis Eesti kaitseväe ESTPLA-9 üksuse patrulli. Rünnaku tagajärjel hukkus kaitseväelane Arre Illenzeer, viis kaitseväelast - neist kaks raskelt - said haavata.

Tahan pöörduda Arre omaste poole: elukaaslane, ema-isa, pisitütar, õed ja vennad; Eesti Valitsus ja Eesti rahvas on täna sügavas leinas koos teiega. Meie hinges on kaastunne, aga ka tänutunne Arre Illenzeeri vapruse eest. Oleme tänulikud nii talle kui tema rühmakaaslastele, aga ka kõigile teistele Eesti kaitseväelastele, kes missioonidel Iraagis, Afganistanis, Lähis-Idas, Kosovos ja Bosnia-Hertsegoviinas kindlustavad ennekõike Eesti ja kogu maailma julgeolekut, andes selleks oma panuse. Ja loomulikult oleme me mures nende turvalisuse pärast.

Ma usun, et nii Arrel kui tema rühmakaaslastel ja kogu Eesti rahval oli veel juunis, mil ESTPLA-9 oma missiooni alustas, väga valusalt meeles Andres Nuiamäe traagiline hukkumine Iraagis selle aasta veebruaris. Ometi me saatsime ESTPLA-9 teele oma missioonile. Need terroristid ei suutnud heidutada Arret sellest missioonist loobumast ning täpselt samamoodi ei suutnud nad heidutada Eesti riiki tervikuna oma missioonist.

Me teadsime seda, kui me rahvusvaheliste jõududega ühinesime, et ühiste väärtuste ja eesmärkide kaitse ei ole lihtne, ometi me kõik lootsime, et seda kõige hullemat õnnestub vältida. Nüüd, kus me jälle valusalt näeme, et oma Eestimaa poja kaotust vältida ei ole olnud võimalik, on oluline teha kõik selleks, et need kaotused ei ole osutunud asjatuks.

Arre Illenzeer on juba teine Eesti sõdur, kes hukkus Iraagi julgeolekutagamismissioonil.

Me teame, et Iraagi esimesed demokraatlikud ja vabad valimised peaksid ÜRO plaanide ja rahvusvahelise koalitsiooni kohaselt toimuma kolme kuu pärast. Terroristide tegevus destabiliseerimaks olukorda Iraagis on selle ajaloolise päeva lähenemisel kasvanud. Arre Illenzeer oli üks nende järjekordsetest ohvritest, täna võtsid nad Eesti poisi elu.

Ja seetõttu on ääretult oluline rahvusvahelise koalitsiooni jätkuv ja kindlameelne töö, et tagada demokraatia ja inimõiguste võit Iraagis ning kõigi iraaklaste ja Iraagis teenivate rahuvalvajate julgeolek. Ka sellises olukorras nagu täna tähendab rahvusvahelistes kooslustes jätkamine meie jõudu ja otsustavust täita oma kohust ja jääda kindlaks meie eesmärkidele.

Lubage mul veekord Eesti valitsuse nimel avaldada kaastunnet lahkunu omastele. Aitäh.

Juhataja
Ja nüüd on sõna Eesti Kaitseväe juhatajal, admiral Tarmo Kõutsil.

Ma avaldan südamest kaastunnet vanemveebel Arre Illenzeeri lähedastele. Eesti kaitsevägi on leinas koos teiega. Vanemveebel Illenzeer oli hea sõdur. Ta tuli aega teenima 1995. aastal, ajateenistuse järel otsustas ta peagi siduda oma elu elukutselise kaitseväeteenistusega. Ta on pidevalt ennast täiendanud, eeskujulikust sõdurist sai peagi vanemallohvitser. Ta pühendas teenistusele ja andis Eesti riigi eest kalleima, mis tal oli, oma elu. Vanemveebel Illenzeer jääb meie tänastele kaitseväelastele tegevteenistuses ja reservis eeskujuks.

Välismissioonidel viibivad kaitseväelased on täna eesliinil. Eesti poised on piirkondades, kus vajatakse meie abi ja kuhu eesti rahvas neid on saatnud. Eesti sõdurid jätkavad teenistust kriisipiirkondades - Lähis-Idas, Balkanil, Afganistanis ja Iraagis, kohtades, kuhu meid on appi kutsutud ja kuhu Riigikogu ja Vabariigi Valitsus on meid saatnud. Sõjaväelaste ülesandeks on pakkuda inimestele julgeolekut. Tänapäeva maailmas tähendab see julgeoleku pakkumist ka globaalses mõistes, sellega kindlustame täna ka julgeolekut Eestis. Avaldan veel kord sügavat kaastunnet kõigile hukkunu lähedastele, samuti loodan ja soovin kiiret paranemist kõigile, kes said haavata.

Juhataja
Ja nüüd on sõna major Reimanil, kes lühidalt rääägib siis toimunust täpsemalt.

Sten Reimann
Annan täpsustava ülevaate täna hommikul toimunud rünnakust ESTPLA-9le. Siin kaardil on näha Bagdadi kesklinn, ESTPLA-9 operatsiooni ala on Bagdadi lääneosas Bagdadi rahvusvahelisest lennujaamast põhja pool. ESTPLA-9 partull liikus välja baasist ja rünnak ESTPLA-9 vastu toimus umbes 500 meetri kaugusel baasist. Patrullist võttis osa 15 sõdurit, nendest 14 Eesti käitseväelast ja 1 ameeriklasest sidemees. Plahvatus toimus teise auto vastu ja plahvatuse käigus sai surma 1 sõdur, raskesti haavata 2 sõdurit, kergesti haavata 3 sõdurit. Vahetult pärast rünnakut julgestas esimene auto kapten Janno Märgi korraldusel ala, kohale kutsuti kiirreageerimisüksus Ameerika Ühendriikide esimesest jalaväediviisist ja meditsiiniline helikopter, mis evakueeris siis kaks raskesti haavatut Bagdadi kesklinnas asuvasse haiglasse. See oleks minu poolt praegu kõik.

Juhataja
Aitäh, ja nüüd küsimused palun.

Priit Simson, Eesti Päevaleht.
Küsimus Härra peaministrile. Mis te arvate, kaua kestab veel mission Iraagis? Kui kaua on valmis Eesti oma sõdureid sinna andma?

Juhan Parts
Täna on jõus Riigikogu otsus. Valitsusel on mandaat kuni 30. juunini 2005. Täna on olukord selline, et nagu ma ütlesin, peaksid kolme kuu pärast toimuma valimised ja see on kindlasti murdepunkt Iraagi tuleviku suhtes. Nagu ma olen öelnud ka varem, me jätkame oma valitud koostöö täitmist. Kas on põhjust valitsusel kaaluda missiooni pikendamist või mitte, kõik see sõltub sellest, kuidas toimuvad järgnevad sündmuste arengud Iraagis ja kuidas õnnestuvad valimised.

Juhataja
Palun küsimused.

Roald Johannson, Aktuaalne Kaamera
Küsimus härra Kõutsile. ESTPLA-9 ülem, kapten Janno Märk on öelnud, et Eesti poistele oleks hädasti tarvis soomukiveokeid. Millal soomukid saabuvad?

Tarmo Kõuts
Soomukite hankega praegu tegeldakse intensiivselt ja minu andmetel läbirääkimised võivad nüüd alata, aga seda võib täpsemalt vastata kaitseministeerium.

Roald Johannson, Aktuaalne Kaamera
Sel aastal ei ole lootust?

Sõltub sellest, kui palju neid vaja on. Alati on võimalik võtta ka väiksemaid koguseid, nii nagu me hankisime teatud arvu soomukeid konkreetselt Afganistani jaoks Inglismaalt. Oma viimasel visiidil Afganistani oli mul võimalus nendega tutvuda ja nad tõepoolest sobivad nendesse tingimustesse ja nende ülesannete täitmiseks, mis seal Afganistanis on.

Roald Johannson, Aktuaalne Kaamera
Millistest numbritest jutt käib, palju soomukeid oleks tarvis?

Sten Reimann
Kui me räägime Afganistanist, siis sinna sai hangitud konkreetselt neli soomukit, mis on praegu kohal, aga Iraagis see sõltub suuresti nendest ülesannetest, mida tuleb täita praegu ja ka tulevikus. Antud hetkel oleme kasutanud soomustatud veoautosid ja nad on oma ülesannet täitnud rohkemal või vähemal määral. Ja kui antud juhtumist rääkida, siis analüüs meil hetkel puudub, seetõttu me ei oska veel öelda, et mis oleks olnud, kui meie väed oleks olnud soomukis niisuguse lõhkeaine koguse juures.

Juhataja
Palun veel küsimusi.

Kaja Kunnas, Helsingin Sanomat.
Ma küsiks peaminister Juhan Partsilt. Eestil on praegu viisteist meest saanud haavata ja kaks surma saanud. Kuidas te hindate, et kuidas Eestil on siiani läinud ja teine küsimus ka, et kuidas te oletate, et avalik arvamus muutub nüüd peale seda sündmust ja kuidas kaitsete seda missiooni seal?

Juhan Parts
Ma olen alati, kui meie missioonid on läinud Iraaki, nii missiooni osalejatele kui kaitseväe juhatajale öelnud, et sama tähtis kui see sisuline mission on ka meeste eluga tagasi tulek. Paratamatult ei ole võimalik ka kõige traagilisemaid tagajärgi kunagi välistada, aga paratamatult on see nende meeste töö. Ja teine küsimus oli avalik arvamus: ma usun, et me peame veel kord aru andma, et selleks, kui me tahame, et meid kaitstaks, kui meil on abi vaja, peame me olema valmis oma kohustusi täitma ka väljaspool Eestit ja kui me usume sellesse, et niimoodi saame oma julgeolekut kaitsta, mis on minu arvates Eesti jaoks kallim kui miski muu, ja kui me usume sellesse, siis nii on võimalik, et ka eesti inimesed mõistavad, et see mission, see osa ei ole mingi ühe päeva otsus, et see ei ole mingi kergekäeline otsus, vaid see on hästi läbimõeldud töö selleks, et ükskõik millal on vajalik Eesti iseseisvuse eest seita, Eesti julgeoleku eest siesta, siis on meil alati, kelle peale loota ja kelle peale uskuda.

Jari Tanner, Associated Press
Mr Prime Minister, how do you think this incident will change Estonia and Estonian mission in Iraq and how long is Estonia willing to stay in Iraq?

As I said before, we have the authority by the decision of the Parliament to be on this mission to Iraq until June next year. Of course, we are analysing the necessity of this mission and we will continue with it. However, we need to think what is going to happen after June next year because the situation is constantly changing and developing and we can make long-term policy decisions only after the elections. Thank you.

Sigrid Laev, Päevaleht
Kas te oskaksite täpsustada, et kuidas see rünnak juhtus? Kas see pomm oli kuskil maas, kas ta oli pandud veoauto alla ja kus kohas ja kuidas see üldse juhtus?

Sten Reimann
Plahvatuse kraatrianalüüs on tehtud päeva jooksul, selle kohta detailset ettekannet meil veel ei ole. Aga arvestades, et kraatri auk oli umbes veoauto suurune, võib arvata, et seal võis olla suurusjärgus 50-100 kg lõhkeainet, võib-olla lisatud miinipildujamiine ja suurtükimürske ning tõenäoliselt oli see kaevatud tee äärde maa sisse või tee sisse, nii et seda visuaalselt ei olnud märgata. Milline oli lõhkeseadeldis sellise lõhkosa lõhkumiseks, seda ei ole teada, seda peab siis analüüsima koha peal täpsemalt.

Kadri Paas, SL Õhtuleht
Major Reiman, öelge palun, millised on vigasaanute vigastused. Mida tähendab "raskesti viga saanud"?

Sten Reimann
Raskesti vigastatud - see tähendab seda, et inimene ei ole kontaktivõimeline, antud juhul meil on teada, et raskesti vigastatud on mõlemad elus ja nad on evakueeritud koalitsioonivägede haiglasse Bagdadi kesklinnas. "Kergesti vigastatud" tähendab seda, et nad on kontaktivõimelised ja nad on võimelised vestlema ja kõndima omal jalal.

Vahur Lauri, AK
Mul on major Reimanile küsimus. Mina sain aru, et selles autos olidki ainult need mehed, kes said surma või raskesti haavata, aga rääkige palun niimoodi, et poliitikud ka kuuleksid, et mis tähendab soomustatud veok? Kes selle soomustas ja millega soomustas, kui efektiivne see soomus on ja kui see auto oleks olnud täis sõdureid, mis siis oleks juhtunud ja kui nendel sõduritel oleks olnud seesama Mamma, mis on meil Afganistanis demineerijatel, kas nendel oleks siis paremini läinud? Kuivõrd tähtis on nüüd see soomuk, ma ei mõtle ainult poliitilises vaid sõjalises mõttes, et kas ta jätab mehed terveks?

Sten Reimann
Soomuki tüüp ja selle vajalikkus sõltub rünnaku tüübist, et antud juhul oli suur lõhkekeha auto all ja see, et auto oli pealt lahtine, päästis tõenäoliselt mitme poisi elu. Kui oleks olnud rünnak näiteks käsitulirelvadest, näiteks RPG-st, automaatidest, varitsustüüpi, sellisel juhul oleks soomukikaitse olnud jällegi kasulik, siin ei ole nagu ühest vastust, milline peaks olema see õige soomuk kõikides universaalsetes olukordades. Kui võrrelda nüüd seda soomustatud veoautot ja sedasama Mammat, siis nad on oma tüübilt siiski sarnased sellepärast, et need veoautod, mida eestlased praegu Bagdadis kasutavad, on kõrged ja distants lõhkekehadest on kõrgem, ehk siis nad on sarnase ehitusega põhjaga, nagu on soomuk Mamma.

Vahur Lauri, AK
Kas need mehed olid seal sees, kui palju oli seal auto peal ja kui palju olid väljas jala?

Sten Reimann
Kõik mehed olid autos, esimese auto peal oli 7, teise peal 8 sõdurit ja plahvatus toimus teise auto all, seal kus oli 8 sõdurit ja kõik olid seal auto peal.

Juhataja
Palun veel paar viimast küsimust

Ajakirjanik
Küsiksin nende raskesti vigastatute kohta. Te ütlesite praegu, et nad on kontaktivõimetud, aga on täpsemalt midagi teada, on need vigastused eluohtlikud või mitte?

Sten Reimann
Bagdadist meile antud informatsiooni järgi on praegu teada, et nad on raskesti haavatud, et nendega ei ole võimalust tekkinud kontakti saada. Täpsem informatsioon peab selguma siis täpsustuste käigus.

Toomas Sildam, Postimees
Härra peaminister, kas valitsus plaanib lähiajal arutada Eesti välismissoonide turvalisuse küsimust, ehk siis teisisõnu, kiirendada ka näiteks soomukite hanget? Aitäh.

Juhan Parts
Ma palusin kaitse- ja välisministril naasta koju ja kindlasti homme toimub meil arutelu laiemalt olukorrast Iraagis ja on võimalik ka käsitleda seda küsimust, mida praegu ajakirjanikud on küsinud, et kas üks või teine varustus oleks taolise juhtumi suutnud ära hoida. Nii, et me juba homme kindlasti kaitse- ja välisministriga ja ekspertidega käsitleme seda küsimust.

Aitäh, sellega on pressikonverents lõppenud. Infoks ajakirjanikele, et pärast pressikonverentsi suunduvad nii peaminister kui ka kaitsevägede ülemjuhataja kaitseministeeriumisse tegema sissekannet mälestusraamatusse.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo

-